Bailey Genesee Fire Station

The Bailey Genesee firs station is a new state of the art facility that replaced an outdated facility built in the early 1900’s.

The building was designed with parallel masonry walls and open web joists. The main corridor features a skylight that washes the yellow wall with natural light and separates the sleeping quarters from active program spaces. Red linoleum halls bisect the main corridor and lead directly to the truck bays.

Living areas offer separate dormitories and locker rooms for staff and officers along with a fitness room, lounge, kitchen and dining areas.

The apparatus bay features space for three fire trucks including one drive-thru bay for easy re-fueling of trucks at exterior fuel stations. A one story design with efficiently organized spaces allow for rapid response time and is an excellent model for future stations.

Buffalo Fire Department Buffalo, NY 2009
  $3,900,000 New Construction Public Works
Awards Design Excellence AIA Buffalo 2010