The Strong

CJS completed the expansion of the Strong Museum. This expansion gave the museum an exciting street presence by incorporating a vibrant design and transforming it into a primary gateway for the City of Rochester.

The 105,000 square foot addition included a 13,400 square foot climate controlled collection area with an additional contiguous 4,300 square foot of support spaces which included photography room, collections work rooms, loan holding, packing etc.

New special exhibit architectural elements were added to all sides of the existing facility, transforming the identity of the museum and clearly communicating the Museum’s mission as the National Museum of Play, the only museum in the country dedicated to the study of play. The space, defined by geometric architecture with bold colors includes a butterfly conservancy, a new atrium and an interpretive exhibit demonstrating the importance of play in our lives and culture.

The project achieved LEED silver certification which amplifies the importance of socially responsible design and architecture.

The Strong National Museum of Play Rochester, NY 2006
  $37,000,000 105,000 sqft. Addition 60,000 sqft. Renovation
  Cultural Institution LEED Silver
Awards Design Award for Green Architecture American Institute of Architects 2007
Architectural/Engineering Award National Association of Industrial & Office Properties 2006
Design Award of Merit American Institute of Architects 1998